Monday, July 23, 2012

Trifle puding..yumm.yumm

Assalamualaikum..

Hai readers,firstly nak ucap selamat menyambut bulan Ramadhan yang mulia ni...Dah 3 hari kita berpuasa rasa cam sekejap je..

Bila citer pasal puasa ni,mesti lah nak citer pasal berbuka apa.hiihihi..Masa puasa hari pertama kelmarin saya ada buat puding trifle untuk berbuka.Wahhh!!!sedap tak terkata..Senang pun senang.hehehe...

Ni nak kongsilah resepi PUDING TRIFLE ni...Mana lah tau boleh jadi inspirasi rakan blogger untuk menu buka puasa nanti...=)

PUDING TRIFLE

Bahan-bahannya :
1 - Sebiji swiss roll cake
2 - Longan in the can
3 - Peaches in the can

4 - 1 tin susu cair
5 - 4 sudu Tepung kastard
6 - 7 sudu Gula pasir
7 - Jelly kotak ( saya guna jenama NONA )

Wahhh mudahkan bahan-bahannyer...Skang ni ..

Cara-caranya :

1 - Potong swiss roll dalam kepingan (about 1 cm )
2 - Susun dalam bekas (ikut suka hati nak pakai apa tupperware or else)empat segi.Susun secara rapat.
3 - Basah kan kek yang telah disusun dengan air gula dari buah peach.

4 - Panaskan susu cair 1 tin,air 1 tin dan gula 7 sudu dalam satu periuk.Sementara tunggu mendidih.
     Campur 4 sudu tepung kastard dengan 1/2 gelas air dan kacau.Bila adunan susu cair tadi sudah mendidih 

     masukkan adunan tepung kastard dan kacau sampai likat.
5 - Bila dah likat tuang kan adunan kastard ke atas kek swiss roll sebagai lapisan kedua.
6 - Kemudian susun buah longan  & peach ikut suka hati anda.
7 - Kemudian buat jelly ikut arahan atas kotak.Dah sebati,semua dah cair.tunggu jeli sejuk
     (dalam keadaan cair )Tuang kan atas buah yang disusun sebagai lapisan ketiga.
8 - Masukkan dalam peti sejuk,tunggu sehingga jeli keras bolehlah dibawa keluar untuk hidangan berbuka.








Selamat Mencuba!!!!

(lebihkan amalan dibulan puasa ni ye..jaga mata,jaga telinga,jaga lidah dan jaga hati...selamat beramal...)